Inleiding


 

Het Breda’s Festival Orkest heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een orkest dat past bij de stad Breda. Het orkest laat zien dat muziek verbindt en dat er de mogelijkheden oneindig zijn om kunstdisciplines met elkaar te verbinden. Het orkest is opgericht voor de Spanjaardsgatconcerten tijdens het Spanjaardsgatfestival maar krijgt steeds meer een eigen identiteit en is er behoefte om door te ontwikkelen. 

Het orkest bestaat uit amateurs die in Breda of omgeving zijn opgeleid gecoacht door professionals. 

Daarnaast is het orkest zeer breed inzetbaar voor verschillende evenementen aangezien het orkest op maat producties kan leveren. 

De filosofie en strategie passen bij de ontwikkelingen zoals deze zijn vastgesteld in het uitvoeringsprogramma 2019-2024 van de gemeente Breda “ in verband met cultuur” en passend bij de uitspraak Breda brengt het samen! 

Het Breda’s Festival orkest is divers en innovatief en beheerst verschillende genres waaronder pop, rock, jazz, wereldmuziek en klassiek.  Niet alleen de projecten en de samenwerking met diverse kunstdisciplines wisselen maar ook de samenstelling kan variëren, afhankelijk van de interesse van musici en kunstenaars.

 

 

Jonge muzikanten spelen nog steeds in orkesten maar de behoefte om iets meer repertoire te spelen dat past in het huidige tijdsbeeld groeit enorm. Door dit initiatief ondersteunen we dus de verdere ontwikkeling van deze musici in een orkest met andere fanatieke talentvolle musici die juist iets anders willen. Daarnaast zijn er ook veel muzikanten die niet in een orkest spelen en geen lid zijn van een vereniging of les volgen via de Nieuwe Veste. Maar ook deze muzikanten kunnen zich verder ontwikkelen binnen het orkest. 

Een mooie ervaring voor jonge musici en zo helpen we hen door hun ambities ook daadwerkelijk waar te kunnen maken.

 

Door krachten te bundelen en samen te werken met andere disciplines zijn we tot veel meer in staat Het is vooral de bedoeling om elkaar op te zoeken om deze ideeën gezamenlijk te ontwikkelen en uit te voeren. Dit heeft als voordeel dat je publieksbereik vele malen groter is omdat je meerdere kunstdisciplines met elkaar laat versmelten. Kortom, de kracht van het samenwerken en de creativiteit te combineren. De basis van dit plan ligt in het orkest en er wordt steeds opnieuw gekeken welke combinaties het best passen bij een nieuw initiatief. Het is wel de bedoeling dat het aansluit bij de evenementen welke in de stad plaatsvinden.  Op deze manier zien we ook meer kansen en mogelijkheden tot cultuurparticipatie en integratie.